Tuesday, April 28, 2020

Resepi Kari ayam mudah dan sedap TokMi


Harini PKP /MCO /RMO day 42. Kiteorang berbuka lauk kari ayam. Kari ibu memang terbaik, so taknak lupa resepi ibu, aku nak simpan dalam blog aiap-siap. Nanti tak tau dah bila lagi dapat peluang nak belajar dengan ibu. 
Dah ada kari ayam, bolehlah esok menajala. Musim PKP ni, aku memang buat food yang tak membazir la, apa yang budak-budak makan baru nak buat, kalau tak, malas nak cuba-cuba. 

Bahan2 A
Bawang merah 9ulas
Bawang putih 4ulas
Halia 2inch

Bahan2 B
Bunga lawang 4
Kayu manis 2

Minyak masak 0.5mangkuk utk menumis

Bahan2 buat paste
Serbuk kari adabi (ayam/daging) 1 mangkuk kecik
1 mangkuk air

Bahan2 C
Ayam size besar - 1/2ekor
Santan kara 1 kotak
Pati kiub ayam -1/4kiub
Air masak 3.5 mangkuk (atau ikut kepekatan) 
Cara-cara
Tumbuk bahan2 A (diasingkan separuh utk menumis*)
Separuh lagi, dicampurkan dengan rempah kari dan air dalam lesung batu yang sama utk buat paste.

Tumiskan bahan2* bersama bahan2 B. 
Bila dah garing, masukkan paste.
Goreng sampai garing cantik, lebih kurang macam gamba:
Masukkan ayam, 
Masukkan santan, 
Masukkan air, ikut kepekatan yang dikehendaki. 
Biarkan menggelegak, kacau skali skala.. (kalau suka kentang boleh masuk time ni)

Bila tgk ayam dah masak (rupa dah kecut) , boleh kecikkan api dan biar hingga pecah minyak. Perasakan dengan kiub ayam (dalam suku size kiub) dan garam secukupnya (dlm 1.5 sb). 
Camni lebih kurang rupa pecah minyak

Agak-agak dah rasa sedap, bolehla dihidang. 😁
Click link di bawah untuk versi youtube video, senang lagi nak paham.

Ni menu Ramadan ke 5 kami, kasi idea. 
Simple tapi paduuu 👍

No comments: