Sunday, June 28, 2020

June 25 Tarikh keramat


4 bulan lepas, drama siri 'Misi Kathmandu ke Doha' bermula.. Malam 11 March 2020 kami pulang ke Malaysia. 
Niatnya hanya 2 minggu, meneman daddy yang baru pulang dari Nepal. 
Masa tu, Qatar tiba-tiba keluar arahan tak benarkan sesiapa dr Nepal masuk kecuali lepas self kuarantin 14 hari di negara2 yang rendah kes Covid-19. Maka Daddy pilih kuarantin di Malaysia. Time tu, kes kes Covid-19 ni makin serious. Qatar dah start tutup sekolah. Terover risau, kami yang masih di Qatar pun ikut sama pulang. 
Sempat lah sebelum balik tu lepak dengan Nanie, kopi2 dkat dfc. 
Lepas tu dekat airport, lepak dengan Bee, Wan dan Nadine sampai tiba masa nak fly. 
Tak ku sangka, itulah kali terakhir kami disana. 
Lagi berapa hari nak balik sana, Qatar tiba2 tutup airport utk kemasukan semua negara. Rakyat dia je boleh masuk. 
Jadi bermulalah PKP kami di tanah Malaya. Masa itu, terasa beruntungnya dapat bersama2 keluarga, beruntungnya dapat berpuasa penuh dan berhari raya. 
Walaupun tak boleh keluar rumah, kami gembira. 
Makin hari kes semakin berkurang di Malaya, dari 4 angka turun ke 2.. Tapi Qatar nampak tak susut2. Makin naik mencanak canak. Flatten the curve dia capai di tahap 1000 kes 😂. 
Entah apa yang tak kena.. 
4 bulan dah, kami masih sabar menanti.. Tapi ade la jugak rase risau, company mana yang baik sangat hati bayar gaji percuma berbulan-bulan. 
Qatar akhirnya memberi sinar harapan. 
1 Aug: tarikh kebenaran masuk.. 
Tapi.. 
25June, kami dikejutkan berita, 120 staff Aljazeera yang stranded diberhentikan kerja serta merta. Semasa kami masih berada diluar. 
Semasa kami masih tersekat untuk pulang. 
Tidak ada satu pun panggilan untuk berbincang. 
Tidak ada satu pun panggilan untuk pengakhiran secara hormat. Semua orang jadi pengecut. Bagi email je, lepas tu remove access, jadi just few people yang sempat dapat email termination. Daddy 3M baca dari screenshot colleague dia je. Kejam.. 
Kami seolah olah diusir pergi seperti sampah..
Tiada pengakhiran yang sempurna. 
Selamat tinggal bumi bertuah. 
Yang kami sanjung bak negara sendiri. 
Selamat tinggal sahabat2, 
Yang membantu kami dikala diuji. 
Semoga panjang umur, bertemu kembali. Hanya Allah yang dapat membalas jasa2 mu. 
Terima kasih ❤️ 
Kami redho dengan ketentuan ilahi. 
Something better will come along.. InsyaaAllah 

Berakhirnya Qatar adventure kami di tahun bertuah 2020.

Monday, June 8, 2020

Kenangan pandemik Covid-19 di Malaysia

Aku nak simpan kenangan ni untuk rujukan hari tua..


Di sini saya listkan sepanjang PKP, apa yg org Malaysia buat: suatu hari mesti kt semua rindu mse kne kurung kt rumah hari tu ..😂😂😂

1. Berebut roti gardenia. Macam la roti tu makanan ruji Malaysia.

2. Pakat2 try air dalgona pelbagai perisa. 

3. Ulang nyanyi lagu dlm video "ke sana-ke sini" PM kita. 

4. Dah berebut2 pulak menguli roti, sampai yis kat kedai-kedai sold out. Termasuklah biskut marie (utk kek batik), cream cheese Tatura dan agar-agar. Semua nak jadi chef.

5. Bila semua nak jd chef, ada yg masak tak jadi, keluar pulak FB page Masak Apa Tak Jadi.  PM sebut, makin famous group ni .

6.Emosi terlebih tengok kdrama The World of Married Couple pulak. Abis semua benci Da Kyung (Aku tak tengok lagi, tapi mmg time PKP banyak pulak k drama aku layan dari biase :) 

7. Sama2 pakat hentam Rohingya pulak kat media sosial. Keluar semua gambar lama yg depa bela lembu kat tiang lampu. Baru la cerita kat Langkawi terdedah sama..Ini termasuklah aktiviti menghentam politician Taiwan yg mengutuk negara kita dulu..Perkataan "Mak Kau Ijo" menjadi terkenal tiba2 di Taiwan hahahah

8. Jadi pencinta alam dh pulak semua sbb suka pokok snake plant/lidah jin/mak mertua - aku tak hehe

9. Dh semua makin kreatif, reka tali extension face mask pulak..yg kat belakang tudung org pompuan tu, macam2 kaler, style dan butang (aku pakai je pin rambut lawo2 haha).

10. Tiktok challenge yg "Dont Rush" tu, yg berus jatuh2 ke bawah video, org lain menyambut pula. Aku buat versi whisk kuih raya hehe

Moralnya:
Korang perasan tak org Malaysia ni in general homely type bila tgk list ni. Yang viral semua berkaitan aktiviti isi rumah.  Takde masa nak berdemostrasi, berpiket, mengamuk di jalanan kann..kagum lak bila aku fikir2 kan semula. Malaysia ni memang laid-back. Aku paling kagum, ye la btol, mentaliti orang Malaysia memang simple, padanla drama2 dia pun simple2 je problem, takde nak buat drama or movie gempak2 yang macam alien invasion bagai, sebab memang kita ni jenis chill2, tengok real life la.. Macam mana bagusnya kita berdepan dengan Covid-19 ni.. Suruh berkurung, kita berkurung.. Takdela nak demo bagai macam dkat US sane.. Salute Malaysian 👍

Ok kalau ada aktiviti viral yg tertinggal, sila nyatakan di ruang komen di bawah

Tahun 2020

PKP Akan Menjadi Sejarah Negara Yang Terpahat Dalam Kenangan 

Nak simpan kat FB jugak la.. kenangan yg takkan di lupakan.. Utk aku baca di tahun² hadapan jika masih dipanjangkan umur 😢😢

Takkan sesekali aku lupa, setahun sekali FB akan remind.. 

FASA 1: 18 MAC - 31 MAC 2020 
FASA 2: 01 APR  - 14 APR 2020 
FASA 3: 15 APR  - 28 APR 2020 
FASA 4: 29 APR  - 12 MEI 2020
FASA 5: 13 MEI  -  09 JUN 2020 (PKPB) 
FASA 6: 10 JUN - 31 OGOS 2020 (PKPP)

*(PKPB) - Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat
*(PKPD) - Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan
*(PKPP) - Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan

Perintah Kawalan Pergerakan seluruh 🇲🇾

📌Tiada solat Jumaat sepanjang tempoh PKP

📌PKP dalam bulan puasa. Tiada bazar Ramadan, tiada terawih di masjid.

📌Tiada buffet Ramadan di hotel-hotel seperti tahun-tahun sebelumnya. 

📌Tiada sambutan Hari Raya Aidilfitri, tidak boleh balik kampung, tiada kunjung mengunjung.

📌Tiada bunyi mercun, tiada yg cedera akibat mercun. 

📍 Harga minyak jatuh sehingga RM1.25/liter

📍Semua pejabat di seluruh Malaysia diarah tutup sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan kerja - kerja dilaksanakan sepenuhnya dari rumah.

📍Semua sekolah ditutup dan pendidikan dilaksanakan di atas talian. Kerja sekolah untuk murid dihantar dlm group what'sapp. 

📍Penjarakkan sosial sentiasa diutamakan. Bersalam tangan ditukar dgn meletak tgn di dada. 

📍Pita pelekat dilekatkan di atas lantai - lantai kedai untuk menentukan jarak selamat 1 meter di antara pelanggan. Beratur hingga berpuluh meter ke luar kedai. 

📍 Restoran dan kedai-kedai makan ditutup, hanya dibenarkan bungkus dan dibawa pulang sahaja. Food rider ibarat cendawan tumbuh lepas hujan. Ada yg kantoi jual rokok seludup dan ketum. 

📍Hanya beberapa orang sahaja dibenarkan berada di dalam kedai.

📍Kedai bukan keperluan asas dan perniagaan tidak berkaitan pembekalan makanan diarah tutup.

📍Keseluruhan acara dan musim sukan di seluruh dunia dibatalkan serta merta. Aktiviti riadah dan bersenam dalam rumah. 

📍 Konsert, perlancongan, festival, acara hiburan dibatalkan. Kawasan tumpuan di bukit bintang sunyi sepi yg sblm ini sesak dan padat 24 jam. Ibarat tiada waktu tidur. 

📍Majlis perkahwinan dan pelbagai sambutan majlis bersama keluarga dibatalkan. Tp diganti dgn nikah online. 

📍Tiada lagi jemaah di masjid dan rumah-rumah ibadat ditutup.

📍Tidak dibenarkan perkumpulan 50 orang atau lebih, kemudian diubah kepada 20 org atau lebih, hanya dibenarkan 10 orang atau kurang dari itu juga tidak dibenarkan.

📍Taman permainan kanak-kanak ditutup.

📍Kekurangan stok penutup muka, gaun,
 dan sarung tangan untuk kegunaan pekerja barisan hadapan.

📍Kekurangan alat bantuan pernafasan
 bagi pesakit kritikal.

📍Berlakunya pembelian panik sehingga kekurangan alat pembasmian, tiada sabun cuci tangan, tiada cecair pembersih tangan

📍Rak-rak di kedai menjadi kosong.

📍Kilang-kilang pembuatan, kilang penyulingan dan perniagaan lain telah menukar perkhidmatan mereka dengan membantu menyediakan visors, penutup muka, cecair pencuci tangan dan PPE.

📍Kerajaan telah melaksanakan sekatan jalan di setiap kawasan dan tertutup kepada pergerakan yang tidak penting.

📍Tiket kapal terbang murah, namun kita tidak boleh keluar melancong.

📍Sidang media dari Kementerian Kesihatan di keudarakan setiap hari.

📍Kemaskini kes baru, yang telah sembuh dan pesakit yang meninggal dunia dilakukan setiap hari jam 5 ptg. 

📍 Jalan raya menjadi kosong sunyi sepi tanpa kelibat manusia dan kenderaan selepas jam 8 mlm. 

📍Ramai orang memakai penutup muka dan sarung tangan apabila keluar.

📍 Pekerja perkhidmatan penting menjadi takut untuk keluar rumah.

📍Pekerja kesihatan pula, menjadi takut untuk pulang ke rumah dan berjumpa keluarga.

📍 "Mendatarkan lengkung graf" itulah yang sering dikatakan, bersama dengan kata-kata " Kita lakukan ini bersama" dan "Kita harus menang" 

Ini adalah Novel Coronavirus ( Covid-19) suatu penyakit pandemik, yang diwartakan pada 18 mac 2020 😭😭😭😭

Kenapa saya copy paste status ini?

Kerana, satu hari nanti, status ini akan muncul dipaparan ingatan FB saya dan ia memberikan peringatan kepada saya, supaya menghargai nyawa ini dan orang yang kita sayang.

Nikmat mana lagi yang kita dustai?

Lakukan kebaikan antara satu sama lain  Sayangi antara satu sama lain
Sentiasa menyokong antara satu sama lain

Kita semua adalah satu ! ❤️🇲🇾❤️🇲🇾❤️

#CopyNPaste
#ForMyReference
#StayAtHome 
#DudukRumah 
#CoronaVirus
#Covid19
#StaySafe 
#KitaPastiMenang
#KitaJagaKita
#SocialDistancing 

CNP...akan jd kenangan abadi selamanya.

Thursday, May 28, 2020

Raya covEID 2020

Semacam di sumpah, pagi2 raya dah ada kes keracunan. Jam 4pagi Mr. AI tiba-tiba mengadu rasa semacam, lepas tu terus berlari gi muntah. And few times more after.
Suddenly dengar ada bunyi orang ketuk pintu, rupanya Man (BIL) tanya ade orang muntah-muntah tak. Turns out Niza pun duk teruk muntah dari kul 3 pagi.
Long story short, kami ber 5 kena keracunan makanan. Apa yang kita makan? Semalam berbuka last day Ramadan memang makan sate dan lokcing je.
Lepas pikir2, kiteorg sepakat, memang lokcing tu la yang tak elok, mungkin salah cara bakar, tak cukup masak kot. Sebab Mr AI ngan Niza memang paling banyak makan lokcing tu. 
Pagi raya penuh drama, nasib jugak kena awal pagi, so dapat gi hospital, masuk drip untuk Mr. AI n Niza.. Yang lain2 muntah sikit2 je, termasuklah aku.. Sebab aku makan tak banyak mana. Tapi power ek, boleh jugak kena 😅
Dalam banyak2 lauk raya, terpakse settled for porridge lah nampak gaya.. Haha.. Raya, cov EID btol.. 

Saturday, May 23, 2020

Raya PKPB esok

Ramai dalam dilemma, tahun ni, DG kata jangan kunjung-mengunjung.. Elakkan gathering walaupun PM Muhyiddin dah announce boleh nak raya sesama family terdekat sahaja on first day raya, provided dalam satu negeri.
Tapi, bila ada kawan2 terdekat yang tak berapa faham bertanya, boleh ke nak datang raya, masing2 tak tau nak cakap macam mana. Ikutkan kesihatan, memang nak say no, tapi ikutkan siratullrahim, macam mana nak jawap? 😅
Apa-apa pun, harap2 korang masih dapat beraya, praktikkan SOP Raya PKPB la.. At least kita masih jaga social distancing dalam beraya bersama2 keluarga macam dalam video ni:

https://youtu.be/N-Ud44BgYQ8

Selamat Hari Raya uols! Take care.. Stay safe ❤️

Wednesday, May 20, 2020

Raya dah dekat.. video raya mana?

Kebiasaannya, kalau dengan geng2 Qatar, skrang time dah sebok2 buat video raya sebarang dua. Tapi tahun ni masing2 macam agak hambar, takde idea dan malas pun iye.

Tapi geng bas skolah ajak jugak buat video, so aku yang malas nak pikir cakao buat macam norushchallenge dah la.. Tapi kite pass2 whisk, pastu tukar baju raya. Then wish Selamat Hari Raya.. 
Semangat dieorg buat, so okla terhasil la jugak satu video raya tradisi di musim kobid19.
Borinh skit video tu, sbab tak jumpe lagu catchy yang sesuai.. 😅 Tapi bolehlah... 

https://youtu.be/D3a1pGIX0cI

Dengan nasib kami2 yang stuck di Malaysia, menunggu saspen apa yang bakal terjadi.. Then tak lama lepas tu petang2, Bulat akhirnya produce video raya dengan footage2 lama muke2 geng biasa.. SENYUM.. (Dia pun sebenarnye sebelum ni macam dah hilang modjo nak buat video.. Penangan kobid19 ni 😅) 
Alhamdulillah.. Apa2 hal, yang penting kita terus SENYUM.. 

Sebak tengok video tu.. Rindu kawan2 dan family di Qatar.. 
Ntahlah ada lagi tak rezeki nak balik sana. Kes2 dkat Qatar menjadi2.. I pray for my frens there.. Semoga semuanya dipermudahkan.. 

https://youtu.be/7hMXrAuXOv8

Thursday, May 14, 2020

10 malam terakhir Ramadan Covid19

Sekejap je rasa bulan Ramadan ni.. 😅 Tup tup tinggal less than 10 days. Aduih.. Ape yang aku dah buat?  Entahla.. Tiap2 tahun rasa macam banyak je benda nak buat.. Tapi, macam same je result every year. I tot dalam PKPB ni, aku maybe akan banyak lagi beribadat, tapi tengok cam same je cam tahun lepas.. 😅
Sekrang aku dah masuk juzuk 25 Al-Quran, Alhamdulillah.. Nasib baik ade geng tadarus, at least aku paksa diri jugak untuk baca. Kalau tak, sure malas.. Duduk rumah sesaja pun same je malas.. Haish..
10 malam terakhir ni, orang mostly pulun nak kejar malam Lailatul Qadar, aku pun teringin jugak.. Harap2 diberikan kekuatan. 
2 hari lepas, aku bagitau Mishel, your birthday is coming really soon.. Dah die mule demand nak calendar pulak, so dia boleh cross hari2 yang dah berlalu.. Kire cam countdown ke birthday dia la 😅

Doa dia hari2 skrang lepas solat, nak robux.. Adei.. Takpela, kecik lagi, itu je la dunia yang dia tau pun.. Haha.. Asalkan nak solat sama2 dah kira bersyukur sangat2. Sayu pulak tengok my bobot nak masuk 8 tahun dah next month.. 😭

Korang buka ape arini? Kiteorg makan ni je..


Haha.. SiL aku beraksi gigih ambik gambo food 😜

Sunday, May 10, 2020

Raya bersyarat 2020

PM Muhyiddin baru announce tadi, PKPB extended ke 9June 2020. Means 4 minggu lagi, so berayalah kita dalam PKPB. Tapi Alhamdulillah macam kes kiteorang, memang family 2-2 blah duduk dekat2, Mr. AI dkat Puchong (but now memang dah memerap di Bangi same2 dengan Ibu Ayah) , family aku dkat Semenyih.
So, bolehlah raya sama-sama, PM cakap boleh berkumpul dengan syarat, takbleh lebih 20 orang, kena duduk jarak-jarak, pakai mask, sanitize bagai cam biase.
Aku sampai sekarang macam tak caya aku dapat rezeki berpuasa, then nak beraya dekat Malaysia. Alhamdulillah. Dah berapa tahun duduk merantau, kali ni Allah bagi peluang puasa penuh dengan family dekat Malaysia, and soon beraya pulak. Itu pun kalau airport Qatar still tak bukak sampai raya la.. (which what was the case, dengar macam akan bukak end June).
Tapi aku baru je seronot takyah buat kueh raya, nak raya virtual je, sekali boleh pulak orang datang beraya.. Dah kena pikir kuih raye jugakla ni hahahaha. 

Ni gamba food berbuka puasa ramai2 haritu dkat Bangi, kakak n adik Mr. AI datang. Ni baru bukak puasa, dah semeriah tu.. Raya kang, tak tau la bape panjang lagi 🤣