PKP day 42, Ramadan quarantine hari ke 2, menu berbuka kami kali ni favourite budak-budak jugak, so senang, 1 dish untuk satu family. Ibu kata resepi daging masak kunyit ni dari kelantan, so manis-manis sikit. Padanla budak-budak suka.
Daging Masak Kunyit - masak macam TokMi |
Bahan-bahan:
Bahan A
Daging btg pinang 250gm dihiris nipis
Halia 2cm diketuk
Bawang merah 1 biji diketuk
10 sudu air
Kunyit serbuk 1.5sudu
Garam 0.5sudu
Bahan B
asam jawa (1.5 sudu) + campur dengan 14sudu air
Gula 1.5 sudu
Bawang besar 0.5biji dihiris
Cili merah 1biji dihiris
Minyak masak 5sudu
Cara masak
Bahan2 A dimasukkan ke dalam kuali dan digaul, masak hingga empuk.
Lebih kurang tengok air dah kering:
Bila Air dah kering, daging dah empuk, (tips nak empuk cepat, masukkan 1 sudu kecik besi masa masak daging tu)
Dah kering, masukkan minyak, goreng kejap.
Masuk cili n bwg besar
Tambah air 1 mangkuk (atau lebih ikut nak kuah banyak ke tak, tapi kalau buh banyak sangat takut tak sedap)
Masukkan dengan garam & gula.
Optional tambah kicap manis (cap udang) sikit
Rasa, kalau kurang tambah garam (dalam secubit)
Ini link video Resepi Daging Masak Kunyit cara TokMi
Enjoy.. Ni menu berbuka Ramadan ke 2 PKP MCO kiteorang, kasi inspirasi skit:
No comments:
Post a Comment