Saturday, April 25, 2020

Resepi Daging masak Kunyit Tokmi

PKP day 42, Ramadan quarantine hari ke 2, menu berbuka kami kali ni favourite budak-budak jugak, so senang, 1 dish untuk satu family. Ibu kata resepi daging masak kunyit ni dari kelantan, so manis-manis sikit. Padanla budak-budak suka. 

Daging Masak Kunyit - masak macam TokMi


Bahan-bahan:

Bahan A
Daging btg pinang 250gm dihiris nipis
Halia 2cm diketuk
Bawang merah 1 biji diketuk
10 sudu air
Kunyit serbuk 1.5sudu
Garam 0.5sudu

Bahan B
asam jawa (1.5 sudu) + campur dengan 14sudu air
Gula 1.5 sudu
Bawang besar 0.5biji dihiris
Cili merah 1biji dihiris
Minyak masak 5sudu

Cara masak

Bahan2 A dimasukkan ke dalam kuali dan digaul, masak hingga empuk. 
Kacau sekali sekala. 

Lebih kurang tengok air dah kering:

Bila Air dah kering, daging dah empuk, (tips nak empuk cepat, masukkan 1 sudu kecik besi masa masak daging tu) 

Dah kering, masukkan minyak, goreng kejap. 
Masuk cili n bwg besar
Tambah air 1 mangkuk (atau lebih ikut nak kuah banyak ke tak, tapi kalau buh banyak sangat takut tak sedap) 
Masukkan dengan garam & gula. 
Optional tambah kicap manis (cap udang) sikit

Rasa, kalau kurang tambah garam (dalam secubit)


Enjoy.. Ni menu berbuka Ramadan ke 2 PKP MCO kiteorang, kasi inspirasi skit:

No comments: