Tuesday, August 31, 2021

Home finally..

I always imagine, when I'm back for good.. Dah boleh settle down, buat rumah.. Be near my parents.. Sedih.. Rupanya blom ade rezeki.. Tu la kadang2 down.. I don't like it here.. But terpakse stay here.. Terpakse bersyukur sebab ramai lagi not doing well.. Alhamdulillah we still got each other.. Sorry cakap macam selfish.. Terase nak share.. Sbb kadang2 sedih.. Tapi I know.. Org lain lagi teruk.. So we should feel grateful.. Always stay positive..

Alhamdulillah..

I just wish someday.. 

I could finally settle down in my own home.. 

Semoga masih berkesempatan. 

Tuesday, May 11, 2021

TVSTARZ - A cruel reality of Online singing competition

  am a youtuber. My genre mostly on Home Improvement DIY videos using stuff that I could buy online. Yup, my online purchase habits (and I bet so much for others) has been increasing ever since the pandemic strikes. Due to the on and off control movement orders, all of us are forced to stay home and find a new meaning to entertain ourselves. 

As I browse through the net, I tuned to TVSTARZ one day, it’s the first Malaysian online singing competition reality show made available on TV. I am quite keen to learn their formatting. 6 dream team singers competing to be atop whilst avoiding being kick off the group by a weekly challenger. I was hooked.


It has just got more interesting when we learn that the challenger can come from any part of the world (being online and all). So that day, enter Andrey; a challenger from Indonesia. A youtuber just like myself. He has got many hits on cover song videos he made on Siti Nurhaliza’s song. An interesting choice for a man I’d say. He performed her song ‘Purnama Merindu’ this week. Who sing it best? You gotta judge it yourself.


Then just last week, I saw a new challenger from Philippines, Angel. True to her name, she do sing like an angel. My hunch was right. She was praised by the judges on her performance, especially the one with ‘Lelaki teragung’ by Dayang Nurfaizah, singing the song emotionally and pronouncing the lyrics beautifully as if it’s her mother tongue. 


As I aspected, both challengers made it through till now. Replacing the original dream team members and staying strong week after week. Will they stay till the end? We have to follow and see. My bias prayer are with my fellow Malaysian singers of course. C’mon Jazper, Jalee & Eyqa!


It’s half way through the competition. I am just curious on the value of prize TVSTARZ are offering. To tell you the truth, in my own opinion, any money is good now, considering our situation. But to actually have a platform to compete and continue contributing to the entertainment industry whilst staying locked in the comfort of our home? It’s something they should be applaud for.


Thank you TVSTARZ.

Monday, April 19, 2021

April 19 & Covid-19..satu lagi tarikh keramat

I've always hear a story from afar, somebody's aunt or brother got Covid19 positive.. Then slowly it came closer, my own aunt & family being infected.. Then today, my own husband..
The partner that laid besides me every night. 
At first, I wasn't really sure how to react, I felt confident that he'll be ok. Because he didn't have any symptoms and c'mon.. He's strong 💪
But then, after sending him to the quarantine center (yeah, I had to send him myself because ambulance are bz) I realized, man.. This could also be the last time we'd seen each other... I started to break.. Tears rolling down.. 
Anything is possible nowadays, the virus just mutated and grew stronger every day..
I'm really not sure what to think now, but to only pray for the best. We did swab test for the kids too, praying the result will come negative tomorrow. Oh I can't bare to think if it ever infected them.. 😓

Doakan kami ❤️

Saturday, April 10, 2021

Sehari suntuk Jalee jadi grab driver, balik bertukang di rumah, tapi masih sempat curi masa berlatih menyanyi dan akhirnya menang TVSTARZ konsert ke 3.

Jalee, mempunyai latar belakang yang agak menarik. Seorang yang banyak skills, mahir bertukang; besi, kayu, simen, you name it, apa saja yang dia tak tau buat.
Jalee juga rasa bertuah, kerana mempunyai sokongan kuat dari bapa mentua, katanya 'Bapa Mentuaku Cool, bagi aku buat studio dirumahnya'.
Apabila mengikuti keluhan vlog Jalee, katanya kerjaya penuhnya adalah penyanyi dan pemain gitar, tetapi sudah agak malap disebabkan pandemik. Jadi untuk mencari rezeki, dia terpaksa buat kerja-kerja delivery. Sehari suntuk hidup didalam kereta. 
Kadang-kala, terpaksa menghadiri kelas-kelas vocal TVSTARZ dari dalam kereta. Tetapi semua itu terbukti membawakan hasil, Jalee akhirnya menang tempat pertama di konsert ketiga. 
Benarlah kata-kata, 'disebalik kesulitan, ada kebaikan'. Kemenangan Jalee di konsert ketiga mungkin telah memberikan sinar baru untuk kerjaya muziknya. Sama-sama kita saksikan perjalanan Jalee di TVSTARZ. 
Adakah dia bakal meraih kemenangan demi kemenangan? Jangan lupa saksikan TVSTARZ konsert setiap Selasa jam 9malam di TVS saluran 122 Astro dan MyFreeview atau di fbpage TVSTARZ. 


Sunday, June 28, 2020

June 25 Tarikh keramat


4 bulan lepas, drama siri 'Misi Kathmandu ke Doha' bermula.. Malam 11 March 2020 kami pulang ke Malaysia. 
Niatnya hanya 2 minggu, meneman daddy yang baru pulang dari Nepal. 
Masa tu, Qatar tiba-tiba keluar arahan tak benarkan sesiapa dr Nepal masuk kecuali lepas self kuarantin 14 hari di negara2 yang rendah kes Covid-19. Maka Daddy pilih kuarantin di Malaysia. Time tu, kes kes Covid-19 ni makin serious. Qatar dah start tutup sekolah. Terover risau, kami yang masih di Qatar pun ikut sama pulang. 
Sempat lah sebelum balik tu lepak dengan Nanie, kopi2 dkat dfc. 
Lepas tu dekat airport, lepak dengan Bee, Wan dan Nadine sampai tiba masa nak fly. 
Tak ku sangka, itulah kali terakhir kami disana. 
Lagi berapa hari nak balik sana, Qatar tiba2 tutup airport utk kemasukan semua negara. Rakyat dia je boleh masuk. 
Jadi bermulalah PKP kami di tanah Malaya. Masa itu, terasa beruntungnya dapat bersama2 keluarga, beruntungnya dapat berpuasa penuh dan berhari raya. 
Walaupun tak boleh keluar rumah, kami gembira. 
Makin hari kes semakin berkurang di Malaya, dari 4 angka turun ke 2.. Tapi Qatar nampak tak susut2. Makin naik mencanak canak. Flatten the curve dia capai di tahap 1000 kes 😂. 
Entah apa yang tak kena.. 
4 bulan dah, kami masih sabar menanti.. Tapi ade la jugak rase risau, company mana yang baik sangat hati bayar gaji percuma berbulan-bulan. 
Qatar akhirnya memberi sinar harapan. 
1 Aug: tarikh kebenaran masuk.. 
Tapi.. 
25June, kami dikejutkan berita, 120 staff Aljazeera yang stranded diberhentikan kerja serta merta. Semasa kami masih berada diluar. 
Semasa kami masih tersekat untuk pulang. 
Tidak ada satu pun panggilan untuk berbincang. 
Tidak ada satu pun panggilan untuk pengakhiran secara hormat. Semua orang jadi pengecut. Bagi email je, lepas tu remove access, jadi just few people yang sempat dapat email termination. Daddy 3M baca dari screenshot colleague dia je. Kejam.. 
Kami seolah olah diusir pergi seperti sampah..
Tiada pengakhiran yang sempurna. 
Selamat tinggal bumi bertuah. 
Yang kami sanjung bak negara sendiri. 
Selamat tinggal sahabat2, 
Yang membantu kami dikala diuji. 
Semoga panjang umur, bertemu kembali. Hanya Allah yang dapat membalas jasa2 mu. 
Terima kasih ❤️ 
Kami redho dengan ketentuan ilahi. 
Something better will come along.. InsyaaAllah 

Berakhirnya Qatar adventure kami di tahun bertuah 2020.

Monday, June 8, 2020

Kenangan pandemik Covid-19 di Malaysia

Aku nak simpan kenangan ni untuk rujukan hari tua..


Di sini saya listkan sepanjang PKP, apa yg org Malaysia buat: suatu hari mesti kt semua rindu mse kne kurung kt rumah hari tu ..😂😂😂

1. Berebut roti gardenia. Macam la roti tu makanan ruji Malaysia.

2. Pakat2 try air dalgona pelbagai perisa. 

3. Ulang nyanyi lagu dlm video "ke sana-ke sini" PM kita. 

4. Dah berebut2 pulak menguli roti, sampai yis kat kedai-kedai sold out. Termasuklah biskut marie (utk kek batik), cream cheese Tatura dan agar-agar. Semua nak jadi chef.

5. Bila semua nak jd chef, ada yg masak tak jadi, keluar pulak FB page Masak Apa Tak Jadi.  PM sebut, makin famous group ni .

6.Emosi terlebih tengok kdrama The World of Married Couple pulak. Abis semua benci Da Kyung (Aku tak tengok lagi, tapi mmg time PKP banyak pulak k drama aku layan dari biase :) 

7. Sama2 pakat hentam Rohingya pulak kat media sosial. Keluar semua gambar lama yg depa bela lembu kat tiang lampu. Baru la cerita kat Langkawi terdedah sama..Ini termasuklah aktiviti menghentam politician Taiwan yg mengutuk negara kita dulu..Perkataan "Mak Kau Ijo" menjadi terkenal tiba2 di Taiwan hahahah

8. Jadi pencinta alam dh pulak semua sbb suka pokok snake plant/lidah jin/mak mertua - aku tak hehe

9. Dh semua makin kreatif, reka tali extension face mask pulak..yg kat belakang tudung org pompuan tu, macam2 kaler, style dan butang (aku pakai je pin rambut lawo2 haha).

10. Tiktok challenge yg "Dont Rush" tu, yg berus jatuh2 ke bawah video, org lain menyambut pula. Aku buat versi whisk kuih raya hehe

Moralnya:
Korang perasan tak org Malaysia ni in general homely type bila tgk list ni. Yang viral semua berkaitan aktiviti isi rumah.  Takde masa nak berdemostrasi, berpiket, mengamuk di jalanan kann..kagum lak bila aku fikir2 kan semula. Malaysia ni memang laid-back. Aku paling kagum, ye la btol, mentaliti orang Malaysia memang simple, padanla drama2 dia pun simple2 je problem, takde nak buat drama or movie gempak2 yang macam alien invasion bagai, sebab memang kita ni jenis chill2, tengok real life la.. Macam mana bagusnya kita berdepan dengan Covid-19 ni.. Suruh berkurung, kita berkurung.. Takdela nak demo bagai macam dkat US sane.. Salute Malaysian 👍

Ok kalau ada aktiviti viral yg tertinggal, sila nyatakan di ruang komen di bawah

Tahun 2020

PKP Akan Menjadi Sejarah Negara Yang Terpahat Dalam Kenangan 

Nak simpan kat FB jugak la.. kenangan yg takkan di lupakan.. Utk aku baca di tahun² hadapan jika masih dipanjangkan umur 😢😢

Takkan sesekali aku lupa, setahun sekali FB akan remind.. 

FASA 1: 18 MAC - 31 MAC 2020 
FASA 2: 01 APR  - 14 APR 2020 
FASA 3: 15 APR  - 28 APR 2020 
FASA 4: 29 APR  - 12 MEI 2020
FASA 5: 13 MEI  -  09 JUN 2020 (PKPB) 
FASA 6: 10 JUN - 31 OGOS 2020 (PKPP)

*(PKPB) - Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat
*(PKPD) - Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan
*(PKPP) - Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan

Perintah Kawalan Pergerakan seluruh 🇲🇾

📌Tiada solat Jumaat sepanjang tempoh PKP

📌PKP dalam bulan puasa. Tiada bazar Ramadan, tiada terawih di masjid.

📌Tiada buffet Ramadan di hotel-hotel seperti tahun-tahun sebelumnya. 

📌Tiada sambutan Hari Raya Aidilfitri, tidak boleh balik kampung, tiada kunjung mengunjung.

📌Tiada bunyi mercun, tiada yg cedera akibat mercun. 

📍 Harga minyak jatuh sehingga RM1.25/liter

📍Semua pejabat di seluruh Malaysia diarah tutup sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan kerja - kerja dilaksanakan sepenuhnya dari rumah.

📍Semua sekolah ditutup dan pendidikan dilaksanakan di atas talian. Kerja sekolah untuk murid dihantar dlm group what'sapp. 

📍Penjarakkan sosial sentiasa diutamakan. Bersalam tangan ditukar dgn meletak tgn di dada. 

📍Pita pelekat dilekatkan di atas lantai - lantai kedai untuk menentukan jarak selamat 1 meter di antara pelanggan. Beratur hingga berpuluh meter ke luar kedai. 

📍 Restoran dan kedai-kedai makan ditutup, hanya dibenarkan bungkus dan dibawa pulang sahaja. Food rider ibarat cendawan tumbuh lepas hujan. Ada yg kantoi jual rokok seludup dan ketum. 

📍Hanya beberapa orang sahaja dibenarkan berada di dalam kedai.

📍Kedai bukan keperluan asas dan perniagaan tidak berkaitan pembekalan makanan diarah tutup.

📍Keseluruhan acara dan musim sukan di seluruh dunia dibatalkan serta merta. Aktiviti riadah dan bersenam dalam rumah. 

📍 Konsert, perlancongan, festival, acara hiburan dibatalkan. Kawasan tumpuan di bukit bintang sunyi sepi yg sblm ini sesak dan padat 24 jam. Ibarat tiada waktu tidur. 

📍Majlis perkahwinan dan pelbagai sambutan majlis bersama keluarga dibatalkan. Tp diganti dgn nikah online. 

📍Tiada lagi jemaah di masjid dan rumah-rumah ibadat ditutup.

📍Tidak dibenarkan perkumpulan 50 orang atau lebih, kemudian diubah kepada 20 org atau lebih, hanya dibenarkan 10 orang atau kurang dari itu juga tidak dibenarkan.

📍Taman permainan kanak-kanak ditutup.

📍Kekurangan stok penutup muka, gaun,
 dan sarung tangan untuk kegunaan pekerja barisan hadapan.

📍Kekurangan alat bantuan pernafasan
 bagi pesakit kritikal.

📍Berlakunya pembelian panik sehingga kekurangan alat pembasmian, tiada sabun cuci tangan, tiada cecair pembersih tangan

📍Rak-rak di kedai menjadi kosong.

📍Kilang-kilang pembuatan, kilang penyulingan dan perniagaan lain telah menukar perkhidmatan mereka dengan membantu menyediakan visors, penutup muka, cecair pencuci tangan dan PPE.

📍Kerajaan telah melaksanakan sekatan jalan di setiap kawasan dan tertutup kepada pergerakan yang tidak penting.

📍Tiket kapal terbang murah, namun kita tidak boleh keluar melancong.

📍Sidang media dari Kementerian Kesihatan di keudarakan setiap hari.

📍Kemaskini kes baru, yang telah sembuh dan pesakit yang meninggal dunia dilakukan setiap hari jam 5 ptg. 

📍 Jalan raya menjadi kosong sunyi sepi tanpa kelibat manusia dan kenderaan selepas jam 8 mlm. 

📍Ramai orang memakai penutup muka dan sarung tangan apabila keluar.

📍 Pekerja perkhidmatan penting menjadi takut untuk keluar rumah.

📍Pekerja kesihatan pula, menjadi takut untuk pulang ke rumah dan berjumpa keluarga.

📍 "Mendatarkan lengkung graf" itulah yang sering dikatakan, bersama dengan kata-kata " Kita lakukan ini bersama" dan "Kita harus menang" 

Ini adalah Novel Coronavirus ( Covid-19) suatu penyakit pandemik, yang diwartakan pada 18 mac 2020 😭😭😭😭

Kenapa saya copy paste status ini?

Kerana, satu hari nanti, status ini akan muncul dipaparan ingatan FB saya dan ia memberikan peringatan kepada saya, supaya menghargai nyawa ini dan orang yang kita sayang.

Nikmat mana lagi yang kita dustai?

Lakukan kebaikan antara satu sama lain  Sayangi antara satu sama lain
Sentiasa menyokong antara satu sama lain

Kita semua adalah satu ! ❤️🇲🇾❤️🇲🇾❤️

#CopyNPaste
#ForMyReference
#StayAtHome 
#DudukRumah 
#CoronaVirus
#Covid19
#StaySafe 
#KitaPastiMenang
#KitaJagaKita
#SocialDistancing 

CNP...akan jd kenangan abadi selamanya.

Thursday, May 28, 2020

Raya covEID 2020

Semacam di sumpah, pagi2 raya dah ada kes keracunan. Jam 4pagi Mr. AI tiba-tiba mengadu rasa semacam, lepas tu terus berlari gi muntah. And few times more after.
Suddenly dengar ada bunyi orang ketuk pintu, rupanya Man (BIL) tanya ade orang muntah-muntah tak. Turns out Niza pun duk teruk muntah dari kul 3 pagi.
Long story short, kami ber 5 kena keracunan makanan. Apa yang kita makan? Semalam berbuka last day Ramadan memang makan sate dan lokcing je.
Lepas pikir2, kiteorg sepakat, memang lokcing tu la yang tak elok, mungkin salah cara bakar, tak cukup masak kot. Sebab Mr AI ngan Niza memang paling banyak makan lokcing tu. 
Pagi raya penuh drama, nasib jugak kena awal pagi, so dapat gi hospital, masuk drip untuk Mr. AI n Niza.. Yang lain2 muntah sikit2 je, termasuklah aku.. Sebab aku makan tak banyak mana. Tapi power ek, boleh jugak kena 😅
Dalam banyak2 lauk raya, terpakse settled for porridge lah nampak gaya.. Haha.. Raya, cov EID btol..